Menu & Search

Twitteren doe je zo.

Twitteren doe je zo.

Het is inmiddels een volledig geïntegreerd middel, dat Twitter. Tenminste, onder de ruim 200.000 actieve gebruikers in Nederland. De rest snapt het nog niet helemaal. Van die ruim 200.000 actieve Nederlandse gebruikers zijn er ook nog genoeg die het nog niet helemaal snappen. Het is natuurlijk ook wel flink ingewikkeld, dat Twitter. Maar stiekem is het zo moeilijk nog niet.

Twitter wat je denkt, niet wat je doet.
Een groot misverstand onder veel niet-twitterende mensen maar vooral ook onder wel twitterende mensen is het idee dat men moet twitteren wat men doet. Dat is nou juist niet de bedoeling. Twitter is geheel narcistisch. Het is jezelf verkopen, pronken met wat je weet. Niemand is geïnteresseerd in het broodje kaas dat jij toevallig aan het smeren bent. Laat staan dat iemand wil weten dat je het opeet of met enige moeite verteert. Doe dit de beelddenkers niet aan. Ook hoeven we niet te weten dat je naar vriendinnetje A. gaat. Die twittert blijkbaar niet, dus die bestaat niet voor ons. Wat wel geoorloofd is te vertellen wat je gaat doen, mits dit in het openbaar is. Vertellen dat je de trein van 19.25 van Amersfoort naar Amsterdam neemt is hip. Als er namelijk nog iemand in je netwerk is die hetzelfde gaat doen, dan kun je dat samen doen. Het nieuwe internetdaten.

Twitter is niet je dagboek.
Het is nog niet voor iedereen duidelijk, maar Twitter is wat anders dan je dagboek. Sommigen vinden het blijkbaar nodig om alle ellende in het leven zo treurig mogelijk te beschrijven in 140 tekens. Niemand is geïnteresseerd in alle ellende in jouw leven. Het kan niemand wat schelen dat je hond dood is of dat het vriendje van je beste vriendin stond te zoenen met je andere beste vriendinnetje. Als je die ellende graag wilt delen begin je maar een blog. Wel graag met wachtwoord, anders ben je straks aan het twitteren dat ze je uitlachten in de klas omdat ze je blog lazen. Ook willen we niet weten in welke kleur jij je nagels lakt of dat je haarverf in de verkeerde kleur is uitgeslagen. Daarvoor heb je mensen IRL, in real life. Het moet wel leuk blijven op Twitter. Ellende deel je maar met je echte vrinden. Mocht je het persé op Twitter willen doen, gooi er dan een flinke dosis zelfspot bij.

Overdaad schaadt.
Het is nog niet bewezen dat teveel twitteren schadelijk is. Met hier en daar hooguit een muisarm of een SMSduim kun je zoveel twitteren als je wilt. Maar hier en daar zijn grenzen. Zo is het niet de bedoeling dat je in 140 tekens twaalf hashtags en drie twitternamen plaatst. Dat maakt je bericht onleesbaar en irritant. Bovendien hashtagt er niemand op #ik of #de. Hashtags zijn uitsluitend bedoeld om je te bemoeien met een discussie (#groundzero), een tweetup (#tweetup030), een stad (#020) of mee te twitteren met een televisieprogramma (#dwdd). En natuurlijk zijn emoties (#boos) en vragen (#durftevragen) ook toegestaan. Maar woorden als trein, daar hoeft écht geen hashtag voor. #trein #020 met @IngelisedeVries #lekkershoppen #sale, daar heeft niemand natuurlijk een boodschap aan. Overdaad schaadt.

Wees een kleuter.
Op Twitter kan het. Op Twitter kun je even je capslock aanzetten en een kreet eruit gooien zonder dat iemand je er raarder door vindt. Als je wilt kun je zelfs nog een reeks uitroeptekens met af en toe een 1 er tussen zetten. Kleuteren is het nieuwe volwassen zijn. Op Twitter mag je nog even schreeuwen. Doe het wel met humor. Bedreigingen worden over het algemeen niet zo gewaardeerd. Sarcasme daarentegen wel weer. Kijk wel uit voor ironie, daar kun je dan weer voor aangeklaagd worden. Vragen of iemand de keel van Geert Wilders wil doorsnijden is meestal geen bijster goed plan. Patricia Paay afzeiken daarentegen levert vrij weinig problemen op. Dit wordt meestal ook wel gewaardeerd. Plaats alleen geen berichten vol spelfouten. Niemand neemt je serieus als je dat constant doet. Vervorm ook niet ieder woord naar een Twitter-woord. Je weet wel, met ‘tw’ ervoor. Twitnicks, twexit, tweeps, je tweet wel.

Als je Twitteraars in het echt tegenkomt, twitter je niet.
Nog een groot misverstand onder niet-twitteraars en tevens ook onder wel twitteraars is dat wanneer je elkaar in het echt ziet, je ook best met je stem kunt communiceren. Dat betekent niet dat je audiotweets moet gaan plaatsen, ja, dat kan, maar dat betekent dat je voor een paar minuten je telefoon opbergt. Twitter is een middel, geen doel. Het is best leuk om eens een keer in het echt met iemand te praten. Nog leuker is om met anderen een biertje te drinken. Zogeheten tweetups zijn de manier mensen te spreken die je normaal gesproken nooit zal spreken, of zelfs om te netwerken. Voor de echte verslaafden, las af en toe even een momentje in waar iedereen Twitter even kan lezen op zijn telefoon. Anders kun je altijd je toevlucht nog zoeken op het toilet. Dan zou ik overigens eens bij jezelf te raden gaan of je niet moet afkicken.

Tweetups zijn de bom.
Een tweetup is het enige woord die je mag vervormen. Het is een samentrekking van meet up en Twitter. Het enige woord wat wordt getolereerd in de volksmond als er ‘tw’ voor staat. Het idee achter de tweetup is vrij simpel. Je plaatst een oproepje op Twitter dat je met heel veel mensen bier wilt drinken, bedenkt een plaats, datum en een hashtag. Dan ga je op de geplande plaats en datum met z’n allen bier drinken. Het idee is dat je in het echt communiceert. Zo moeilijk is dat heus niet.

23 Comments

 1. MERRD
  10 jaar ago

  Een soort van een heel goed stukje. Misschien moet het in de nederlandse Twitter FAQ?

 2. 10 jaar ago

  Ingelise,
  Wat een ontzettend goede blog! Jij hebt in ieder geval jouw anderhalf uur nuttig besteedt, in tegenstelling tot ons.

  Jij verwoordt in 800 woorden de Twitter do’s en don’ts. Chapeau, zou Jort zeggen.

 3. 10 jaar ago

  Weet je wat je nog het beste kan aanraden aan mensen die Twitteren? Dat gewoon Twitteren wat ze zelf willen Twitteren en niet wat andere mensen/regeltjes bepalen. Maar ja wie ben ik eh om dat te zeggen…

 4. […] This post was mentioned on Twitter by Jelle van Essen, Arthur Molenaar and Bart Luppes, Ingelise de Vries. Ingelise de Vries said: Twitteren doe je zo.: http://wp.me/psxC7-P1 […]

 5. 10 jaar ago

  Leuk en goed stukje!

 6. 10 jaar ago

  Goed om te weten. Alleen: wie zijn de gebezigde ‘we’ in dit stuk?

 7. 10 jaar ago

  Goed om te weten. Alleen: wie zijn de ‘we’ in dit stuk, zoals in “… ook willen we niet weten …”?

 8. 10 jaar ago

  Leuk stukje. Ben het grotendeels met je eens !

  Maar vergeet niet dat je Twitteren en twitteren hebt. Oftewel, een twitter-account met slotje, alleen toeganlijk tot diegenen die jij leuk vind, waarvan jij denkt dat zij jou tweets kan waarderen. Intiem Twitteren. Daar waar een tweet een sms’je kan zijn (in plaats van DM’en bij een zogenaamd ‘profi-account) en je wel gekke dingen zoals *ik zit op de wc*, *opent foursquare* en *maakt twitpick* nog net door de beugel kunnen. Nu heb je daar idd ook blogs voor, blogs die professionals niet serieus kunnen nemen…

  En je hebt in het openbaar twitteren, een open account zoals jij hier beschrijft, voor de hele wereld, marsmannetjes en je ergste vijanden toegankelijk. Hier moet je oppassen met wat je zegt en doet, zoals je hierboven keurig beschrijft.

  Deze twee ‘soorten’ worden door heel veel mensen door elkaar gehaald.

  Tip voor je volgende hoofdstuk: verschillen in twitteren in de naam van jezelf of in de naam van je bedrijf/medium. Daar zit namelijk een groot dilemma.

  Tip: moet je dit niet niet op HUmedia zetten? Kun je een mooi debat mee creeren.

 9. 10 jaar ago

  goeie spoedcursus 😉
  m.n. twitter wat je denkt, niet wat je doet. Dat zouden meer mensen moeten doen!
  hashtags zijn overigens ook bedoeld om rare dingen in te zeggen. #doeikandersnooit (ter voorbeeld)

  En what about the * * en de werkwoorden?

  • 10 jaar ago

   Een artikel van 2000 woorden had makkelijk gekunt. Is alleen wat veel voor internet. Dus vandaar niet alles. Ik erger me overigens altijd kapot aan de * *.

   • 10 jaar ago

    zonder betweterigheid: het moet gekund zijn. Dat uiteraard geheel terzijde.

    Ik snap dat je niet alles meeneemt. Heb het rondgetweet, vind het leuk lezen. Voor je deel 2 (een twittercursus in meerdere delen geeft je een trouwe lezersschare), ook even het Retweeten beoordelen! Ik wacht in spanning af.

 10. DutchLisa
  10 jaar ago

  Hoewel ik het gedeeltelijk met je eens ben, vind ik het toch nodig het volgende te melden:

  Volgens mij is iedereen op Twitter vrij om te volgen wie hij/zij wil. Als iemand alleen tweet wat hij/zij doet staat het de volger vrij deze twitteraar te ‘ontvolgen’. Of om dit interessant te vinden.

  Wie zijn wij of wie ben jij om een twitteraar te vertellen wat hij wel en niet mag twitteren?
  Ik zeg: leven en laten leven en gebruik die unfollowbutton… daar is ‘ie voor!

  Gr. Lisa

  • 10 jaar ago

   Ah. Lisa mist het sarcasme een beetje. Korreltje zout, meid, korreltje zout. Jij ook, Dennis.

 11. 10 jaar ago

  Wat écht vervelend is elke avond: ‘Sweet dreams #twexit’.
  #twexit moe weg. En snel ook.

  -Leuk artikel, heb er hard om moeten lachen.-

 12. 10 jaar ago

  Goed stukje! Erg leuk geschreven.

 13. 10 jaar ago

  Vooral die eerste tip: Tweet wat je denkt ipv doet is een goede. Verder gewoon zwaar hilarisch goed geschreven.

 14. 10 jaar ago

  Hi Ingelise,

  Wat een leuk artikel. Ik organiseer een blogkermis (http://www.blogkermis.be/neem-deel-aan/slim-gebruik-van-sociale-media/editie-1/) met allerlei tips over Sociale Media. Misschien wil je dit artikel ook inzenden? Je krijgt er een hoop extra bezoekers voor terug.

 15. 10 jaar ago

  Hashtags zijn inderdaad irritant als mensen ze heel veel gebruiken.

 16. 10 jaar ago

  Goed stukje. Je hebt op alle punten gelijk over twitter!

 17. freek
  10 jaar ago

  Cute, but wrong. Very wrong.

 18. 10 jaar ago

  Hi Ingelise,

  Ik kan dit artikel niet bij de blogkermis zetten helaas, omdat je geen directe link naar het artikel hebt.

  • 10 jaar ago

   Als je op de titel klikt verschijnt de volledige link in de adresbalk.

 19. […] platformen op het internet waarmee je kunt communiceren en de wereld kunt vertellen wat je doet, of beter, wat je denkt. Het gesprek met Yoeri ging een beetje over netwerken, lobbyen, contacten leggen, hoe […]