Menu & Search

Gezocht: hygienische huisgenoten.

Gezocht: hygienische huisgenoten.

Eigenlijk had ik het ook wel ruim kunnen voorzien. Na twee jaar uitzet, receptenboeken, meubels en dergelijken sparen heb ik eindelijk mijn eigen plekkie in het mooiste stadsie van Nederland. Daar ben ik het overigens niet helemaal mee eens, want de mooiste stad van Nederland blijft voor mij toch Amsterdam. Maar goed, wil je in Amsterdam wonen, dan zul je daar toch woonruimte moeten hebben. Woonruimte kost geld, en voor geld moet je werken. Buiten dat heb ik een briljante studie in Utrecht.

Terug naar wat ik wilde vertellen. Een eigen huis, een plek onder de zon, zoals ze zeggen. Ik ben terecht gekomen in een groot studentencomplex. Ik geloof met zo’n 1500 studenten. Maar het kunnen er ook 15 of 15.000 zijn. Dat weet ik niet, en gezien het feit dat ik hier voor kerst weer uit moet lijkt het mij niet compleet nodig uit te zoeken hoeveel jongelui hier hun residentie hebben. Het komt er in ieder geval op neer dat ik hier even verblijf. Mijn gang heeft welgeteld vijftien kamers, wat betekent dat ik veertien huisgenoten heb. Veelal universiteitsklanten die dubbel zo oud zijn als ik. Maar goed, dat komt misschien ook omdat ik nog zo’n jong grietje ben.

Met veertien huisgenoten wil het nog wel eens een beetje vies zijn in huis. Ineens realiseer je je dan dat je altijd maar compensatiegedrag vertoont. Thuis was ik maar een sloddervos, maar hier ben ik ineens een gruwelijk net meisje. Het is bijna niet leuk meer. Leuk om te koken is het sowieso niet meer met overal etensrestjes en half opgebrande lucifers, maar dat terzijde. Goed voor de weerstand is mijn credo. Gelukkig hebben we een prachtig schoonmaakrooster waarop staat wat voor taak iedereen heeft voor de week. In mijn eerste week hoefde ik gelukkig alleen de gang te stofzuigen en te dweilen, en ondanks dat dat nog best een kunst is met zo’n lange gang deed ik trouw mijn taak. Ik stofzuigde tevens mijn eigen kamer die was achtergelaten in een waas van zand, zilvervliesjes en gras. Ik meende hier en daar nog een vogelspin en een biggetje op te merken, maar zijn inmiddels verdwenen.

Zo was er ook deze week weer een weektaak voor mij weggelegd. “Badkamer korte gang schoonmaken” stond er op het blaadje. Dat leek me geen bijster moeilijke taak, dus ik waagde me aan de badkamer. Gewapend met bleek en sponsjes deed ik de deur open. Ik schrok me kapot. Haartjes. Stof. Overal. Ik durfde niet naar binnen in de angst dat ik aan de vloer zou blijven plakken. Dapper als ik ben begon ik met schoonmaken. In mijn schoonmaakwoede boende ik in volle concentratie de wasbak schoon. De kraan. Het plankje stond vol troep dus ik werkte verder naar boven. De spiegel. Ik keek in de spiegel. Met een oogpotloodje stond er iets op geschreven. Ik wilde het lezen. “Ruim alsjeblieft je gebruikte condooms op. Vooral die ene in de douche was smerig.” Ineens realiseerde ik me dat ik andermans lichaamssappen stond op te ruimen. Smetvrees? Neuh. Condooms. Douche. Beelddenker. Nog vier maanden. Schone woonruimte? Iemand?

7 Comments

 1. 10 jaar ago

  Bij het woord Amsterdam hield ik op met lezen: goed zo lieve Ingelise, je snapt het na al die conversaties die we hadden waarin jij Utregggg verdedigde eindelijk. Welcome to teh club.

 2. 10 jaar ago

  Niet te hard schoonmaken, anders sta je zo bekend als de poets en dan kan je alles doen 😉

 3. Elleoj
  10 jaar ago

  Gruwelijk. En dan durf ik bij ons in huis te mekkeren dat er sinds ‘t begin van de zomer amper is schoongemaakt. 😉 Iehl.

 4. Winnie
  10 jaar ago

  Nog een jaartje en dan hoop ik mezelf in Amsterdam te zien studeren, kamertje delen? Ik ben heel netjes, haha.

 5. Elbrich
  10 jaar ago

  Toevallig wil ik Journalistiek in Utrecht (of Zwolle) gaan studeren, maar ik denk dat ik voor woonruimte nog even verder zoek 😉

 6. 10 jaar ago

  ik heb echt medelijden met je, al die ranzige mensen!

 7. 10 jaar ago

  Bah.