Menu & Search

Infobesitas

Infobesitas

Ooit zong De Dijk dat een man pas weet wat ‘ie mist als ze er niet is. Nou, verrassing, zo is het niet alleen met mannen. Zo is het met alles in het leven. Zoals ik gister al vertelde heb ik even mogen proeven aan een leven wat men als gelukszalig mag bestempelen. Het leek allemaal voor de wind te gaan met zelfs een volledig gemotiveerde projectgroep. Een fenomeen wat mij nog nooit eerder onder ogen is gekomen.

Maar dat geheel terzijde. Gister heb ik mijn lieve Macbook naar het Appleziekenhuis moeten brengen wegens een zware vorm van pfeiffer en het daarbij verliezen van bewustzijn. Uiteindelijk is Maclief in coma geraakt en daarom heb ik hem overgedragen aan de goede handen van de Applebroeders. En dan, als je beduusd en in de war buiten staat, realiseer je je wat er aan de hand is. Dat deed ik  ook. Totaal van de kaart realiseerde ik me het. Mijn laptop is mijn leven. Het is mijn geschiedenis, mijn dagboek van de afgelopen twee jaar. Een moodboard met teksten, foto’s, muziek en films.

Buiten dat, dat is waarschijnlijk nog te redden bestaat de rest van mijn leven ook uit mijn laptop. Het is een toevoeging aan mijn primaire biologische levensbehoeften. Zoek maar eens op in de piramide van Maslow. Buiten zuurstof, eten, drinken, kleding en onderdak heb ik ook nog Word en Internet nodig. Nooit heb ik me dat echt gerealiseerd, maar het hoort bij mijn dagelijkse routine. Facebook lezen, Twitter vrezen. Ik citeer bij deze het grafisch gedicht van Justus Bruns. Emails beantwoorden. Geenstijl voor een gehumoriseerde visie op het nieuws. Bloggen wordt inmiddels weer een vaste routine. YouTube voor de filmpjes. Uitzending gemist voor selectief TV kijken. Google Maps voor de route. Research via Google. Tumblr. Alles.

Het zou dus een interessant experiment zijn hoe ik zou reageren zonder internet. Zonder laptop, eigenlijk. Ik heb wel eens op het punt gestaan mijn laptop uit het raam te gooien als het internet weg was, maar dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Hoe zou ik dan reageren als ik het op de ouderwetse bibliotheek en pen en papier manier zou moeten doen? Het mooiste zou zijn als ik ook nog eens mijn telefoon zou moeten inleveren. Het zou interessant materiaal opleveren. En ergens, juist omdat het noodgedwongen is, lijkt het me wel wat. Maar helaas. Ik ben de poorten van de School voor Journalistiek binnengetreden. En daar is het verplicht een laptop te hebben. En op school je artikelen te schrijven. Je research te doen. Internet is onmisbaar in het nieuwe lesprogramma.

Dus bij deze. Jullie houden het te goed. Hoe overleef ik zonder laptop? Hoe overleef ik in een jungle waar nieuws nog uit kranten komt en beeld nog van de ouderwetse beeldbuis? Hoe overleef ik zo weinig informatie? Hoe overleef ik zonder social media? Yes. Ik lijd aan infobesitas.

7 Comments

 1. 10 jaar ago

  Ga jij de nieuwe Jim Stolze zijn ;-)?
  ( http://www.hartenziel.nl/artikel/gelukkig_zonder_mailbox/ )

  Leuke blog dit; al is het Appleziekenhuis natuurlijk in de verste verte niet leuk. Net als elk ander ziekenhuis, maar dat terzijde. Ik herken me behoorlijk in je tekst, behalve dan.. ..dan ik geen macbook meer heb. Sterkte ;-)!

 2. […] This post was mentioned on Twitter by jpschadde and Ingelise de Vries, Ingelise de Vries. Ingelise de Vries said: Infobesitas: Ooit zong De Dijk dat een man pas weet wat ‘ie mist als ze er niet is. Nou, verrassing, zo is het nie… http://bit.ly/adl8DA […]

 3. 10 jaar ago

  Wie is er nu geen Justus Bruns fan?

 4. 10 jaar ago

  No way dat ik zonder kan… Ik leef dus ook heeeeeel erg met je mee. Sterkte!

 5. 10 jaar ago

  Dat zou toch juist een heel interessant journalistiek experiment zijn, overleven zonder moderne media.

 6. 10 jaar ago

  Leuk, hè, zo’n laptop? Alleen je kunt er niet meer zonder. Zeker niet nu je hem ook nog eens nodig hebt op school…

 7. 10 jaar ago

  Ondanks dat het erg vervelend is dat je Macbook naar het Appleziekenhuis moet, heb je het toch wel weer erg leuk beschreven.

  Hopelijk is ie snel weer gemaakt. Mijn laptop is thank god nog nooit stuk gegaan, maar weet wel hoe het is om 2 maanden met een nokia 3410 te doen omdat je telefoon stuk is en wanneer je hem ter reparatie opstuurt het stomme ding het nog steeds niet doet wanneer je hem terugkrijgt.