Menu & Search

Van Utrecht naar Parijs (1)

Van Utrecht naar Parijs (1)

“Jongens.” Met twinkelende ogen maande Monica de grote groep tot stilte. “We gaan naar…” Ze vouwde een gelinieerd papier open zodat de vijfentwintig anderen op het Domplein konden zien waar de reis heen zou gaan. De groep begon te juichen. “We gaan naar Parijs!” riep een enkeling. De grote groep studenten baande zich een weg om een goede liftplaats te vinden. Een berg tassen en vijf luttele personen bleef over in hartje Utrecht. De groep die zich zojuist over Utrecht had verspreid maakten allemaal deel uit van een wedstrijd, welk koppel zou al liftend Parijs als eerste bereiken? En in Parijs de camping? Van de vijf enkelingen die nog over waren bogen zich er vier over een kaart. Simone, Sietse, Jorik en Ingelise zochten een tankstation dat hun naar de snelweg zou brengen, waarna ze naar het zuiden konden. De laatste op het plein was een eenzame Mariëlle, starend naar de Domtoren. Ze moest wachten op haar lift, een busje die alle tenten en rugzakken naar de nog relatief onbekende locatie in Parijs zou brengen. Ze zocht een plekje bovenop de tassen, ging zitten en constateerde dat het café waar de tassen voorstonden niet heel blij zouden zijn met haar en haar onmogelijke bagage als ze binnen nu en het arriveren van de bus open wilden.

De vier hadden inmiddels besloten het tankstation op het 24 Oktoberplein op te zoeken in de hoop daar een lift te vinden. Vol goede moed banjerden ze naar het station om de tram te nemen. “Ik moet nog even boodschappen doen.” zei Jorik. Zijn liftpartner Ingelise bleef gewillig voor de Albert Heijn staan, terwijl Simone en Sietse, het concurrerende koppel doorliep naar de pinautomaat. Een paar minuten later was Jorik klaar met zijn boodschappen, en begaf het duo zich naar de tram. Om de hoek liepen ze Simone en Sietse voorbij. In de hoop dat de twee de tram net niet zouden halen, stapten Jorik en Ingelise in. “Stappen ze in?” vroeg Ingelise, terwijl ze naar de andere kant keek. De tramdeuren gingen dicht. “Nee, volgens mij niet.” antwoordde Jorik. De tram begon te rijden, en vol goede moed zaten de twee in de tram. Na een paar haltes stapte het duo uit. “Komen ze de tram uit?” Ingelise keek achterom terwijl ze het zich afvroeg. De tram reed weg, en hun tegenspelers kwamen achter het groengele gevaarte tevoorschijn. Gezonde concurrentie leidde de beide koppels naar het tankstation. “Oké, plan der campagne.” Zei Ingelise. “Wat gaan we doen? Mensen aanspreken?” “Ja.” Zei Jorik. “Doe maar alsof je sigaretten moet halen.” Ingelise keek achterom terwijl ze naar de kiosk liep. “Maar ik rook niet.” Ze liep het winkeltje in, keek wat in het rond en besloot de eerste persoon die in haar vizier kwam aan te spreken. De cassier was daar niet geheel content mee en stuurde het meisje weg. Ook een winkelende Sietse werd aangesproken. De vier liepen naar het einde van het kleine tankstation. “Wij gaan die kant op.” riepen Simone en Sietse nog toen ze de weg overstaken, een bordje schreven en voor het stoplicht hun duimen opstaken. “Wat gaan wij doen?” vroeg Ingelise, terwijl de twee het fanatieke koppeltje nakeek. “Bordje ‘Breda’ en ‘Den Bosch’ schrijven en voor de bushalte gaan staan?” Een korte discussie volgde, maar het bleek uiteindelijk de enige optie. Al dansend stond het olijke duo een paar meter voor de bushalte. Na hun vertrek vanaf Utrecht Centraal om half negen hadden ze niet meer op de klok gekeken. Dat was ook niet nodig, want na een gevoelsmatig korte tijd stopte er een witte Peugeot. Een kleine vrouw draaide het raampje open. “Ik kom langs Eindhoven, moeten jullie een stukje mee?” Utrecht uit was het enige wat de twee wilden, dus ze knikten. “Alleen als jullie niet allergisch of bang zijn voor honden mogen jullie mee. De mijne zit achterin.” Voor beiden was dat geen probleem, en het duo stapte in. De grote reis kon beginnen.

3 Comments

 1. 10 jaar ago

  Leuk!

  Ergens in Luxemburg bij een oprit staat nog een mooie lifttekst van Nelly en mij op de vangrail.

  Ik wacht op het vervolg!

 2. 10 jaar ago

  Oeh tof, wedstrijdje liften naar Parijs. Klinkt wel heel cool.

 3. 10 jaar ago

  Ongeloofelijk goede stukken zeg! Ik ben ze allemaal aan het lezen. Vanuit wat was dat geregeld, dat liften naar Parijs? School?