Menu & Search

Halleluja!

Halleluja!

Dit artikel werd geschreven op 10 mei 2009.

Na het eerste seizoen van Idols was het voor mij wel klaar. Daarna kwam Idols seizoen twee, drie, en ik geloof dat we zelfs nog een vier hebben gehad, maar daar was ik al lang afgehaakt. Niet dat het ons geen talenten heeft opgeleverd, Boris is een topartiest, en ook Alain Clark heeft zich bewezen met het schrijven van hits voor één van de meest bekende talentenjachten. Ondanks dat moet het nu eens klaar zijn met al die geldkloppende shows. Want na Idols, kregen we de X-Factor, en ook So You Wannabe A Popstar, de BN-ners versie werd een succes. Om nog maar niet te spreken over alle programma’s die er op lijken. ‘So You Think You Can Dance. Bah.

Over X-Factor 2009 wil ik even mijn gal spuien. Niet alleen over het feit dat wij als Nederland al de hele week ons beltegoed mochten verspillen aan iets waarvan de uitslag toch al lang bekend was bij de programmamakers, maar vooral over de keuze van nummers. In de jury zelf ben ik mijn vertrouwen na Idols één al verloren.

Ik was al ietwat kritisch toen ik hoorde dat een broekie als Stacey Rookhuizen in de jury kwam, al bleek die achteraf wat mee te vallen. Desalniettemin is ze een beetje te wijs voor haar leeftijd, maar goed, we moeten toch minstens één bijdehandje in de jury hebben. En dat werd Gordon. Toen ik hoorde dat Gordon in de jury kwam, besloot ik principieel niet meer te kijken. Ik heb een enorme aversie tegen de aanstellerij van Gordon. En niet omdat hij homo is. Carlo Boszhard heeft namelijk wel mijn hart weten te stelen. Gordon is gewoon vies en kinderachtig.

Zo gingen alle audities en liveshows langs me heen, tot het zaterdagavond 9 mei was. Nog steeds besloot ik principieel niet mijn TV op RTL 4 te zetten. Dat Lisa meedeed, wist ik van mijn collega. Lisa zat lange tijd in haar achtergrondkoor, en was als ik mijn collega mocht geloven een onwijs goede zangeres. En daar was zeker niets van minder waar.

Het was de dag na de finale dat ik mijn Twitter-account eens bekeek. Ik zag een berichtje van iemand die ik volg. Een provisorisch hartje met een linkje daarachter. Nieuwsgierig als ik ben klikte ik op de link. Er opende een nieuw venster, met daarin een Youtube-filmpje. ‘Lisa – Halleluja- 9 mei 2009’. Ten eerste was Halleluja verkeerd gespeld, op z’n Nederlands, en ten tweede is Hallelujah verboden voor vrouwen om te zingen. Zeker als je zo’n krachtige, volle en enorm goede stem hebt als Lisa.

Het liedje speelde af, en ik begon te huilen. En niet omdat het, zoals de rest van het publiek wel deed, zo ontzettend goed was. Nee, dit was ware verkrachting. Zoals Jeff Buckley bijna huilde tijdens het zingen van zijn cover, zo mistte ik de emotie bij Lisa. Ze zal vast ontzettend emotioneel zijn geweest, maar toch was dat er niet af te horen. En hoe durft de platenmaatschappij dit nummer de eerste single van deze ontzettend goede zangeres te laten worden? Hallelujah is een klassieker die geen enkele vrouw mag zingen dan in huiselijke kring. En zenders als TMF en Radio 538 zijn geen huiselijke kringen. Maar het feit dat Hallelujah ook de single was van de Engelse X-Factor vorig jaar, was toch het toppunt van stomheid.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Lisa een terechte winnaar. Want na de flater die er met Hallelujah werd geslagen, besloot ik eens verder te kijken. Lisa was wél het persoon dat Kelly Clarkson’s hit ook werkelijk beter wist te vertolken dan de originele zangeres. Lisa is het persoon met kracht op het podium. Iemand die live wat moois ten gehore weet te brengen. Degene die niet zo staat te schreeuwen als de meisjes van Whatever. Ook is het fijn dat er eindelijk eens iemand wint die geen anorexia lijkt te hebben. Lisa is niet alleen goed voor de muziekindustrie, maar ook voor het ideaalbeeld dat door onze maatschappij spookt. Of ik jaloers ben? Nee hoor, ik schijn een schrijftalent gekregen te hebben. Maar Hallelujah coveren op zo’n mislukte manier? Sommige dingen hadden nooit het levenslicht mogen zien.

1 Comment

  1. 10 jaar ago

    Ik kan me echt goed vinden in wat jij hierboven beschreven hebt. Mijn gedachtes waren toen namelijk hetzelfde.